Veel media-aandacht voor workshop AI

Afgelopen week zijn we bij Bibliotheek Oost-Achterhoek begonnen met een reeks workshops over AI. Het is hét buzz-woord van het moment, maar wat is AI nou eigenlijk? Ik merk dat veel bibliotheekbezoekers daar benieuwd naar zijn. Bij digitale cursussen worden er regelmatig vragen over gesteld. Toen we de nieuwe reeks workshops over AI online zetten, stroomden de aanmeldingen binnen. Afgelopen week heb ik in drie van onze vestigingen de workshop gegeven, alle drie waren volledig volgeboekt.

Naast de aandacht van onze bibliotheekbezoekers, was er ook veel belangstelling vanuit de media. In de week voorafgaand aan de workshops, kwam een verslaggever van RTV Slingeland (lokale radio en tv van Winterswijk) langs om een interview op te nemen voor hun radioshow. Vervolgens kwam Omroep Gelderland filmen tijdens de workshop in Lichtenvoorde. De uitzending was afgelopen zondag meermaals te zien tijdens GLD Nieuws. Ze schreven er ook een artikel over. Tijdens de laatste van de drie workshops kwam ook 1Achterhoek nog langs om een artikel te schrijven.

Het is mooi om te zien dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn om meer te leren over AI. In eerste instantie zijn de deelnemers van de workshops vaak angstig. De ontwikkelingen gaan zo snel en zijn moeilijk bij te benen. Bovendien is het lastig te voorspellen welke impact ze gaan hebben. Wat moeten we ermee? Tijdens de workshops wordt deze angst besproken en kijken we samen naar de risico’s van AI. Deelnemers leren de basis, hoe werkt de techniek en wat betekenen de verschillende termen die voorbij komen, zoals ‘artificial’, ‘algoritme’ en ‘prompt’? Daarna gaan we samen experimenteren, maak zelf eens gebruik van ChatGPT, wat kan de tool wel en wat kan ‘ie ook juist niet? Nieuwe technologie wordt zo tastbaarder.

Natuurlijk zijn er nog steeds veel risico’s en is er nog steeds ook zeker reden om huiverig te zijn, maar de ontwikkelingen zijn ook vaak interessant en leuk. Een deelnemer vroeg bijvoorbeeld wat ze op haar verjaardag zou kunnen doen als het regent. ChatGPT stelde een regendans voor, ‘maar zorg wel voor waterdichte versieringen!’. Dat vind ik wel een mooie om dit verhaal mee af te sluiten. AI is zoals regen, zeker niet altijd prettig, maar als je je goed voorbereid met waterdichte versiering, kan je best een dansje maken.